sunnuntai 23. huhtikuuta 2023

Huoletonta - krapuhaaste vko 17

ūüďôJatkonovelli

L√§hi√∂iden pihat olivat silloin pursunneet samanik√§isi√§ lapsia. Parhaita kavereita olivat Maria, Katja, Elina, Pekka ja Harri. Oli leikitty kirkonrottaa, piilosta, rofea ja polea, 10 tikkua laudalla. Pelattu pes√§palloa ja jalkapalloa, rakennettu majoja l√§himets√§√§n, padottu pihaojia, opeteltu morsettamista tarkulampuilla, tuhlattu v√§h√§t pennit irtokarkkeihin. Leikitty kellarissa. Kummitusjunaa. 

Nyky√§√§n yliarvostettiin kontrollia, silloin oli ollut huolettomampaa. Lapsilla roikkui avain kaulassa, ei ollut k√§nnyk√∂it√§, koulumatkat kestiv√§t ojien ja metsien kautta tunteja ja pikkusiskokin oli pit√§nyt hakea tarhasta kotiin. Pihalla oli huideltu iltamy√∂hille, kunnes jonkun √§iti oli huutanut ikkunasta, ett√§ sis√§lle sielt√§. Yksi kerrallaan he olivat laahustaneet koteihinsa ja palanneet seuraavana p√§iv√§n√§ taas pihalle leikkim√§√§n. 


<<< Edellinen osa    ALOITUSJAKSO    Seuraava osa >>>    

 


 

*****

Viikon 17 krapusanat ovat: yliarvostettu, huidella, tuhlata

Krapu on oma otsikkosi mukaan luettuna tasan 100 sadan teksti. Viikon krapusanat ilmestyv√§t sunnuntaisin SusuPetalin blogissa. Laita linkki sinne kommentteihin kun krapusi on valmis.

 

13 kommenttia:

 1. Lasten harrastukset ovat nyky√§√§n valmiiksi pureskeltuja. Lapset kuskataan leikkimiseen √§√§reen. √Ąlyt√∂nt√§. On sis√§leikkipuistoja ja muuta typer√§√§. Ennen oli paremmin, kun muistan itsekin kuinka rakensimme mets√§√§n majaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä asia on muuttunut. Tarinan Annukan lapsuudessa oli tosiaan toisin. Mielikuvitus oli käytössä. Eikä se vaatinut rahaa.

   Poista
 2. Pihat ovat todellakin autioituneet verrattuna omaan lapsuuteen. Enää ei edes rakenneta kunnon leikkipaikkoja lähiöiden pihoille, tonttimaa on kallista. Metsiäkään ei ole, ei kallioita, luonto on valjastettu rakentamiselle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Metsät, puistot ja metsiköt ovat inspiroivia leikkipaikkoja lapsille ja tutkimusten mukaan mielenrauhaa tuovia aikuisille. Ehkä asuinalueita ei rakennetakaan enää ihmistä varten?

   Poista
 3. Ajat ovat tosiaan muuttuneet:kun iltaisin tulin nälkäisenä kotiin kaverien luota, sain joskus kuulla, että olisit syönyt siellä missä olit töissäkin :-). Nyt olisi etsintäpartio perässä vastaavassa tilanteessa. Kenties syystäkin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hah, hauska heitto kotiporukoiltasi! Kyllä nykyään taitaa olla jo turvattomampaa ja etsintäpartioillakin enemmän töitä...

   Poista
 4. Ja entäs kaikilta vastoinkäymisiltä suojelu. Kun lapset kasvaa ei kestä ollenkaan ettei saakaan kaikkea heti-justnyt-mulle-mulle-mulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jostain luin, että aikuisten/vanhempien yksi tärkeimmistä kasvatustehtävistä on auttaa lapsia kestämään pettymyksiä. Mitä tapahtuu, jos pettymyksensietokyky on nolla?

   Yht´√§kki√§ tuli mieleeni konttauskyp√§r√§t, joista puhuttiin jokunen vuosi sitten. Se h√§mmensi hieman.

   Poista
 5. Katja ja Harri menneisyydessä, Katja ja Harri nyt lapsina... Nyt menee jännittäväksi! Mutta jos Annukka oli saman ikäinen kuin tämän jakson pihalla kavereineen leikkivät Harri ja Katja, niin missä hän on? Häntä ei leikkijöiden joukossa mainita lainkaan. (Varmistin vielä ensimmäisestä osasta, että Annukka muisteli lapsuuttaan, pihan kummitusjunaa jne.) Vai alanko mä jo seota :o ?

  VastaaPoista
 6. Ennen opeteltiin kaikenlaisia taitoja yhdessä kavereiden kanssa, majanrakentamista, kauppaleikkejä yms. Itse keksittiin tarveaineet sun muut. Nyt lastenhuoneet on täynnä härpäkkeitä ja lapsella on silti tylsää. Aika on muuttunut emmekä voi sille mitään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tylsyyden sietäminenkin on nykyään taito. Se on aivojen lepotila, josta pitäisi osata nauttia. Tylsyys toisinaan ei ole tylsää - se on ihanaa! Kokoajan ei tartte tehdä jotakin.

   Poista
 7. Voi miten hyvin tunnenkaan tuon entisen huolettoman lapsuuden. Kun nuo pihaleikit ovat Annukankin lapsuudesta tuttuja, niin jäin sitäkin miettimään.

  VastaaPoista