Joskus tulee se hetki, kun kaipaa että joku ulkopuolinen lukee tekstisi ja antaa siitä palautetta. Kenet silloin valitset? Kenelle annat tekstin luettavaksi?
Ensimmäisenä varmasti tulee mieleen perheenjäsenet, ystävät ja kaverit, työkaverit, joku tuttavapiiristä, ehkä joku lähiomainen.
Valitettavan usein kuulee, että elleivät edellä mainitut ole kirjoittavia ihmisiä tai muuten kiinnostuneita kirjallisuudesta tai kirjoittamisesta, palaute on pettymys. Se on joko ylimalkaista "ihan kiva" -osastoa tai jopa aggressiivisen lyttäävää, pelkkiä virheitä ja epäkohtia etsivää.
Vinkkini varsinkin aloittavalla kirjoittajalle, joka haluaa palautetta joka kehittää, kannustaa, saa katsomaan omaa tekstiä uusin silmin ja jonka jälkeen vielä uskaltaa kirjoittaa, on seuraava: pyydä palautetta hyväntahtoisilta, kannustavilta kirjoittavilta kavereilta. Hyvä on myös hieman yksilöidä mihin asiaan tarvitset palautetta: juoneen, kieleen, henkilöhahmoihin, alkuun, lopetukseen, aiheeseen jne.
Palautteen tarkoitus on auttaa kehittämään tekstiä, tekemään siitä parempi, ei heittämään sitä roskakoriin tai lopettamaan kirjoittaminen kokonaan.
Hei Matilda. Esim. Krapuhaastetarinoihin en kyllä rohkene antaa palautetta varsinaisista kirjoitustaidoista, kun itsekin opettelen kantapään kautta. Mutta aina on kiva saada edes jotakin palautetta ja näissä Krapuhaasteissa onkin toivomuksena, että annamme toisillemme edes jonkun kommentin. Minusta on todella kiva, että sinä tulit mukaan näihin haasteisiin.
VastaaPoistaOlet oikeassa. Ehkä tärkeää onkin toimia siten mikä missäkin on tapana tai tarpeen. Krapuhaasteessa ei taidakaan olla tärkeintä se kielioppi vaan ne kirjoitukset, niiden sisältö ja "yhdessä" kirjoittaminen. Se on vapauttavaa. Mukavaa olla mukana!
Poista